09 Φεβ Eξελίξεις που θα αλλάξουν την ιστορία στον καρκίνο του μαστού
Η έρευνα δε σταματά για την περαιτέρω βελτίωση της πρόγνωσης για τον καρκίνου του μαστού, της πιο κοινής μορφής καρκίνου. Εξελίξεις στις τεχνικές χειρουργικής μαστού, θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, συζευγμένα μονοκλωνικά αντισώματα, ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία σε χαμηλότερες δόσεις, στοχευμένες θεραπείες (target therapy) αποτελούν το μέλλον της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.
Η επιστημονική κοινότητα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για τη βελτίωση των ήδη εξαιρετικών αποτελεσμάτων. Είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη τις ακόλουθες πτυχές:
- ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου
- κάθε χρόνο επηρεάζει πολλές γυναίκες κάτω των 40 ετών.
Είναι πολύ σημαντικές οι μελέτες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού, καθώς έτσι μπορούν να προκύψουν αποτελέσματα πολύ θετικά για τους ασθενείς.
Αποτελέσματα έρευνας καρκίνος του μαστού
Σήμερα, μεγάλο μέρος της προσοχής που δίνουν οι ερευνητές στον καρκίνο του μαστού επικεντρώνεται στον τριπλά αρνητικό υπότυπο (μεταξύ 15 και 20% των νέων περιπτώσεων) και στη θεραπεία της μεταστατικής νόσου (ανεξάρτητα από τα βιολογικά χαρακτηριστικά της). Το προσδόκιμο ζωής για μια γυναίκα με μεταστατική νόσο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Σημαντική είναι μάλιστα η ανοσοθεραπεία στη θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού. Επιπλέον 4 στους 10 ασθενείς με αυτόν τον υπότυπο νόσου έχουν χαμηλή την έκφραση του Υποδοχέα ΗΕR2, και όχι απούσα. Αυτό θα μπορούσε να μας επιτρέψει να τους προσφέρουμε θεραπεία με συζευγμένα αντισώματα αντι-Her2 σύντομα. Η επιλογή αυτή αξιολογείται σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία σε ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υποτροπής, αλλά στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική θεραπεία στον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.
Τα οφέλη της ανοσοθεραπείας
Ένα άλλο από τα πλεονεκτήματα που ανέδειξε η έρευνα είναι ότι η ανοσοθεραπεία μπορεί επίσης να έχει σημαντική θέση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα για την πιο επιθετική μορφή (τριπλά αρνητικός καρκίνος), η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί. Ο τριπλά αρνητικός υπότυπος είναι μια μορφή καρκίνου ο οποίος έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και ως εκ τούτου έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναγνωριστεί και να προσβληθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Για αυτόν τον λόγο η χημειοθεραπεία συνδυάζεται με την ανοσοθεραπεία που στοχεύει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, εμποδίζοντας τη μη φυσιολογική κυτταρική ανάπτυξη. Η ανακάλυψη νέων βιοδεικτών που εκφράζονται σε αυτόν τον υπότυπο θα αποτελέσουν τη δημιουργία νέων θεραπευτικών αντισωμάτων.
Σε τοπικό επίπεδο η χημειοθεραπεία προετοιμάζει το έδαφος, βοηθώντας τη συγκέντρωση λεμφοκυττάρων και μακροφάγων στην περιοχή της νόσου.
Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: το φάσμα των πιθανών θεραπειών διευρύνεται
Όπως αναφέρθηκα στην αρχή του άρθρου, η έρευνα αναζητά νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για όλες τις μεταστατικές μορφές καρκίνου του μαστού
Οι περισσότεροι μεταστατικοί καρκίνοι του μαστού έχουν ορμονικούς υποδοχείς (70% των νέων διαγνώσεων) ή είναι θετικοί στο Her2. Αποτελεσματικές θεραπείες (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και μονοκλωνικά αντισώματα) υπάρχουν ήδη για αυτούς τους τύπους καρκίνου, αλλά το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η αντίσταση του όγκου στις θεραπείες. Οι θεραπείες από το στόμα αποτελούν σε αυτό το σημείο σημαντικές καινοτομίες, που προορίζονται να αποτελέσουν υποστήριξη στην ορμονική θεραπεία για γυναίκες με μεταστατική νόσο, αναφέρει η Χειρουργός Μαστολόγος Δρ. Ιωάννα Γαλανού.
Στόχος των ερευνών είναι η ανίχνευση παρουσίας μεταλλαγμένου γονιδίου που κωδικοποιεί τον υποδοχέα των οιστρογόνων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τις γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ορμονοθεραπεία από τη στιγμή της διάγνωσης, ώστε στη συνέχεια να θεραπευτούν με τα νέα φάρμακα.
Τα συζευγμένα αντισώματα μπορούν επίσης να αποτελέσουν μέρος αυτής της στρατηγικής θεραπείας: δημιουργήθηκαν για τη θεραπεία του τριπλά αρνητικού και Her2-θετικού καρκίνου του μαστού ενώ έχουν ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικά ακόμη και σε μορφές που, αν και θετικές για τους ορμονικούς υποδοχείς, είναι πιο επιθετικές.
Λιγότερη χημειοθεραπεία, με παρόμοια αποτελεσματικότητα κατά του καρκίνου του μαστού
Η χημειοθεραπεία παραμένει πολύ σημαντική για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής στον καρκίνο του μαστού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να είναι δυνατή η μείωση των δόσεων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η αποτελεσματικότητα. Η επιβεβαίωση, στην περίπτωση των χαμηλού κινδύνου Her2-θετικών όγκων, προήλθε από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Oncology, η οποία έδειξε ότι η μείωση της χημειοθεραπείας σε τρεις μήνες δεν έχει αντίκτυπο στην επιβίωση στα δέκα χρόνια (94,3% στη μελέτη).
Ο στόχος των ογκολόγων επίσης είναι να αναπτυχθούν μελέτες που να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της μείωσης των θεραπειών για όλους τους τύπους καρκίνου, προκειμένου να μειωθεί η τοξικότητα των θεραπευτικών σχημάτων.